Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕGA



Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Mega. Απολύτως λογικό αφού πλέον η εκπροσώπηση των Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της επιχείρησης, είναι ισόποση. Πιο απλά, οι τρεις βασικοί μέτοχοι εκπροσωπούνται από δύο μέλη στο Δ.Σ. Τα άλλα δύο μέλη φαίνεται ότι κινούνται στην ζώνη της απόλυτης ουδετερότητας. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, αλλά κυρίως τα πραγματικά δεδομένα, κάνουν λόγο για «ισορροπία τρόμου», που θα δοκιμάζεται σε κάθε ευκαιρία. Σε μια συνέλευση που ξεκίνησε με καθυστέρηση αποφασίστηκε τελικά η αύξηση των μελών του ΔΣ και όχι η αντικατάσταση των μελών που εκπροσωπούν την πλευρά Βαρδινογιάννη.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ.
Πέραν των παραπάνω αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές στο Mega, αν θέλετε να παραμείνει... Μεγάλο. Το μήνυμα αυτό φέρεται να έχει στείλει ο διευθύνων σύμβουλος του Mega Ηλίας Τσίγκας πολύ πριν την τελευταία γενική συνέλευση την περασμένη Δευτέρα.  Εναπόκειται πλέον στους μετόχους που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να αποφασίσουν ποια θα είναι η μελλοντική εικόνα του Mega που θα μεταδίδεται στο κοινό. Οι περικοπές του λειτουργικού κόστους που έγιναν στα Mega ήταν τεράστιες. Ο όγκος και το κόστος του  ελληνικού προγράμματος  μειώθηκε κάθετα, και έχει φτάσει σχεδόν σε σημείο εξαφάνισης. Οι μισθοί όλων έχουν μειωθεί σε όλα τα επίπεδα και των αστέρων, και των στελεχών, και των εργαζομένων, ενώ το Mega πλέον δεν διαθέτει το δαπανηρό Champions League.  Το μόνο περιθώριο μείωσης είναι αυτό του κόστος των τηλεοπτικών συνεργείων που παρέχουν την εικόνα στα ρεπορτάζ.  Με την είσοδο του  Star  στον ανταγωνισμό των ειδήσεων, κάτι τέτοιο μάλλον προς το παρόν απορρίπτεται.  Αυτό που εκ νέου συζητείται είναι το ενδεχόμενο ανανέωσης των πρόσωπων του δελτίου ειδήσεων, αν και σε αυτό το σημείο υπάρχει διστακτικότητα, καθώς είναι μια απόφαση που θα πρέπει να τύχει της έγκρισης όλων των μετόχων του καναλιού. Αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί είναι ένας ακόμη νέος γύρος απολύσεων στον τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς ωστόσο να λύνεται το οικονομικό του πρόβλημα.
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ.
Το σοβαρό πρόβλημα του Mega είναι ο δανεισμός που φτάνει στα 129 εκατ. ευρώ και τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνεται.  Αυτός είναι ένας εξωτερικός παράγοντας, που δεν μπορεί να ελεγχθεί από το Mega, είναι όμως η μεγάλη ανησυχία των στελεχών και των μετόχων.  Γι αυτό και γίνεται αγώνας δρόμου, έτσι ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να εισρεύσουν στα ταμεία του τα 15 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο υπάρχει συμφωνία, από όλους τους μετόχους, παρά τις διαφωνίες τους. Και οι τρεις εμπλεκόμενοι, ο ΔΟΛ , ο Πήγασος και οι εταιρείες του Ομίλου Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχουν με το ποσό που τους αναλογεί. Οι διαφωνίες τους, και ειδικά μεταξύ Σταύρου Ψυχάρη και Βαρδή Βαρδινογιάννη, παραμένουν, μέχρι να αναδειχθούν εκ νέου.
Στη συνέλευση της Δευτέρας η οποία κράτησε μόλις 5 λεπτά με την είσοδο των Γιώργου Μπόμπολα και Παναγιώτη Ψυχάρη στο ΔΣ, παρέστησαν εταιρείας που κατέχουν ποσοστό άνω του 70% του Mega . Πρόκειται για τον Πήγασο (27,92%) και το ΔΟΛ (22,11%),  που από κοινού έχουν το 50,03% του καναλιού και οι εταιρείες που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη : Saran Holdings, Elkin Holdings, Moongold investments Limited, Baltazzi Investments limited, Goodlass Investments, Opalton Investments, κ.α.  Αντιθέτως για μια ακόμη φορά δεν παρέστησαν η Benbay (6,38%)  του  Βίκτορος Ρέστη και η Προμηθέας  Gaz (2,93%) του Δημήτρη Κοπελούζου.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ένα από τα θέματα που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να απασχολεί τα αφεντικά του Mega, έχει να κάνει και με τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στον τομέα ειδήσεων. Στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται, ακούγεται ότι ο Σταύρος Ψυχάρης, θα ήθελε στο τιμόνι της ενημέρωσης του μεγάλου καναλιού, τον διευθυντή του «ΒΗΜΑ Fm» και επί χρόνια στενό συνεργάτη του, Βασίλη Χιώτη. Επί του συγκεκριμένου, αναμένεται να υπάρξει εκ νέου συνάντηση των Βαρδή, Μπόμπολα και Ψυχάρη, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθούν όλα τα ανοικτά ζήτηματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου