Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ




Από την Κόρινθο στη Μελβούρνη και η μεταγραφή στην Κίνα
ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΥ
Η ζωή της μοιάζει να είναι βγαλμένη από παραμύθι, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινή. Από μια ταπεινή κομμώτρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας  βρέθηκε να παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο κινεζικό κανάλι NTD. Στις φλέβες της κυλά ελληνικό αίμα, νιώθει υπερήφανη για τους προγόνους της και μιλάει γι' αυτούς με θαυμασμό. Η Τίνα Σοφός, έχει καταγωγή από την Κόρινθο, και είναι η απόλυτη anchorwoman της Κίνας, τα τελευταία χρόνια με εκατομμύρια  τηλεθεατές να αναμένουν κάθε βράδυ να ενημερωθούν από την Ελληνοαυστραλή δημοσιογράφο.


Όλα ξεκίνησαν όταν οι υπεύθυνοι του κινεζικού καναλιού NTD της πρότειναν να παρουσιάσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Οι αρχικοί της ενδοιασμοί για το αν μπορεί να ανταποκριθεί στον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο της βασικής παρουσιάστριας κάμφθηκαν γρήγορα καθώς οι ιθύνοντες του καναλιού της πρόσφεραν όλα τα εχέγγυα ώστε να νιώθει ασφαλής και σίγουρη για την απόφασή της. Άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ερχόταν σε επαφή με τον κόσμο των media καθώς στο παρελθόν είχε εργαστεί ως μάνατζερ στην «Epoch Times», μία από τις πιο γνωστές εφημερίδες της Μελβούρνης. Η ανεξαρτησία του καναλιού ήταν ο βασικός λόγος για να αποδεχθεί την πρόταση καθώς όπως υποστηρίζει η ίδια ξύπνησε μέσα της το ελληνικό πνεύμα και το αίσθημα της Δημοκρατίας.

Επαγγελματικές ανατροπές
Σκληροτράχηλη από μικρή, ξεκινά να εργάζεται στο κομμωτήριο των γονιών της ενώ στη συνέχεια ανοίγει και το δικό της κουρείο μόνο για άντρες. Στη συνέχεια εργάζεται σε μια καφετέρια όπου σερβίρει ελληνικές παραδοσιακές λιχουδιές και κατόπιν έρχεται η εφημερίδα «Epoch Times» στην οποία εργάζεται ως PR manager κάνοντας στροφή 180 μοιρών στην μέχρι τότε επαγγελματική της πορεία.
Επόμενος σταθμός το κανάλι NTD, οι διευθυντές του οποίου, βρίσκουν στο όμορφο και πάντα χαμογελαστό πρόσωπο της Ελληνίδας Τίνας Σοφού, το νέο ειδησεογραφικό «αστέρι». Από τότε και κάθε βράδυ παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ενημερώνοντας τους τηλεθεατές για ό, τι συμβαίνει εντός και εκτός Κίνας με αντικειμενικότητα, υπευθυνότητα και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Μια αντίληψη που δεν αφήνει αδιάφορους του πολίτες της Κίνας που συχνά την σταματούν στο δρόμο για να της επισημάνουν το γεγονός. Κινήσεις που την γεμίζουν με ικανοποίηση αλλά και σημαντικά σχέδια για το μέλλον. 


Με έδρα τη Νέα Υόρκη, το NTD έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά μέσα από την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η μετάδοση των ειδήσεων με αίσθημα ευθύνης και  αξιοπιστία και η προώθηση της κινεζικής παράδοσης αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για το NTD, που διαθέτει ανταποκριτές σε περισσότερες από εβδομήντα πόλεις παγκοσμίως. Άλλωστε, ήταν το πρώτο κανάλι που έκανε γνωστή, πριν ανακοινωθεί επίσημα,  την επιδημία SARS στον κινεζικό λαό, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες ανθρώπους από βέβαιο θάνατο. Από τότε το κανάλι έχει κερδίσει εκατομμύρια πιστούς τηλεθεατές από κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ σύμφωνα με μετρήσεις,  το παρακολουθούν 1,8 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες το μήνα.


Επίσκεψη στην Ελλάδα
Και μπορεί η  όμορφη παρουσιάστρια να μεγάλωσε στη Μελβούρνη, οι γονείς της όμως, φρόντισαν να γνωρίσει την πατρίδα της από μικρή ακόμα. Όπως δηλώνει η κ. Σοφός, έχει έρθει πολλές φορές με την οικογένειά της στην Ελλάδα και μάλιστα, το 2007 ανέλαβε την παρουσίαση της παγκόσμιας λαμπαδηδρομίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Τότε είχε επισημάνει: «Όταν βρέθηκα στην πλατεία Συντάγματος ένιωθα συγκίνηση που βρισκόμουν στην πατρίδα των προγόνων μου. Θυμάμαι είχα άγχος αλλά αυτό που μου έδωσε δύναμη ήταν ο σκοπός της παρουσίασης. Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο υπήρχαν πολλές ομάδες που εκδιώχθηκαν από την Κίνα και έπρεπε να τους υποστηρίξουμε όλους αυτούς. Έτσι σκέφτηκα ότι προερχόμαστε από την Ελλάδα- οι Ολυμπιακοί ξεκίνησαν από την Ελλάδα, και αν εγώ δεν υποστηρίξω τα δικαιώματά τους, ποιος θα το κάνει;»
Νιώθει υπερήφανη για την καταγωγή της και χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «γη των προγόνων» της. Στοιχεία, που σε συνδυασμό με τη μεσογειακή ομορφιά της και το ελληνικό ταπεραμέντο της, την έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλή στον κινεζικό λαό.

Πέρα όμως από μια επιτυχημένη επαγγελματίας στο χώρο των media, η κ. Σοφός είναι ταυτόχρονα σύζυγος και μητέρα. Είναι παντρεμένη πολλά χρόνια και έχει ένα γιο δεκαεπτά ετών για τον οποίο καμαρώνει και εύχεται να αγαπήσει την Ελλάδα όσο και η ίδια. Λατρεύει την ελληνική κουζίνα και όπως έχει αποδείξει, άλλωστε,  γνωρίζει καλά όλα τα μυστικά μιας επιτυχημένης παραδοσιακής συνταγής. Στον ελεύθερο χρόνο της μαγειρεύει για την οικογένειά της και τους φίλους της, ενώ όπως εξομολογείται δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γαλακτομπούρεκο. Έξυπνη, όμορφη και άκρως επικοινωνιακή, η κ. Σοφός ξέρει να κλέβει την παράσταση ως μια Ελληνίδα σταρ έστω και αν απέχει μερικές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την πατρίδα της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου